Aromaterapija u domu

  • 1
Moderator
Danka211 - Zenski forum
Broj postova: 4584
Reg. datum: 01.10.2008
Datum unosa: Cetvrtak 11.06.2009, 17:17, Naslov: Aromaterapija u domu
Evo da malo proucimo mirise koji su nam potrebni u domu ,a i licno za lepotu i zdravlje !!!

Evo nekoliko saveta za sve one koji zele da nauce nesto o aromaterapiji…

NE: Nemojte kupovati parfemska ulja (perfume oils, ili fragrance oils), jer se ova ulja razlikuju od esencijalnih po tome sto nemaju terapeutska svojstva. Cak iako nameravate da koristite aromaterapiju iz ciste zabave i uzitka u mirisima, esencijalna ulja nude mnogo toga korisnog ako se udisu. Ova korisna svojstva ne nalazimo u parfemskim uljima.

NE: Nemojte kupovati esencijalna ulja sa kapaljkom od gume i stakla, jer ce ova visokokoncentrovana ulja pretvoriti gumu u plastiku i na taj nacin pokvariti ulje.

DA: Informisite se sto vise o aromaterpiji. Postoje vazna saznanja vezana za bezbednost prilikom upotrebe esencijalnih ulja.

DA: Budite obazrivi prilikom kupovine esencijalnog ulja. Kvalitet ovih ulja varira od proizvodjaca do proizvodjaca. Moze se cak dogoditi da neka firma lazno tvrdi da su ulja koje proizvodi nerazredjena i cista.

DA: Naucite da razlikujete ulja. Anis, lavanda, lovor, kedrovina i eukaliptus su primeri uobicajenih naziva biljaka koja se koriste za proizvodnju esencijalnih ulja. Ali, postoje razlike i varijacije svake od navedenih biljaka. Da bi se ove varijante razlikovale, obicno je vazno da se zna njihov botanicki (latinski) naziv. Na primer, dva razlicita ulja su poznata pod nazivom “Lovorovo esencijalno ulje”, ali ipak se prave od dve razlicite biljke. Svojstva i mirisi ovih ulja su razliciti, kao i njihove cene. Zato je bitno obratiti paznju na njihova botanicka imena. U navedenom primeru, botanicki nazivi ove dve biljke bi bili Pimenta racemosa i Laurus nobilis.

DA: Pri odabiru esencijalnog ulja, mozda ce Vam biti od koristi da pogledate iz koje zemlje potice proizvod. Prodavci bi svakako trebalo da istaknu botanicka imena i zemlju porekla ulja koje prodaju. Informisite se i na koji nacin se do biljaka koriscenih za ekstrakciju doslo: da li su biljke organskog porekla, divlje ili gajene.

NE: Nije pozeljno da kupujete ulja na ulicnim vasarima, tezgama ili drugim privremenim manifestacijama. To ne znaci da su sva ova ulja sumnjivog kvaliteta, vec da bi pocetnici trebalo da kupuju u proverenim prodavnicama dok ne nauce kako da ocene kvalitet ulja.

DA: Cuvajte ulja u tamnim staklenim posudama (braon ili kobalt plavim), i na hladnom, tamnom mestu.

DA: Narocito vodite racuna o svim bezbednosnim upozorenjima na bocici ulja. Ovo je od velikog znacaja posebno ako imate zdravstvenih problema, ili ste u drugom stanju.

Neka Aromaterapija postane uzitak u Vasem zivotu!
____________________
Nikad se ne moze reci toliko mudrosti,koliko se moze precutati gluposti !!!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Moderator
Danka211 - Zenski forum
Broj postova: 4584
Reg. datum: 01.10.2008
Datum unosa: Cetvrtak 11.06.2009, 17:26, Naslov:
Evo nekoliko saveta za sve one koji zele da nauce nesto o aromaterapiji…

Mesavina #1

3 kapi pomorandze

· 2 kapi grejfruta

Mesavina #2

· 4 kapi pomorandze

· 1 kap ylang-ylanga

Mesavina #3

· 3 kapi pomorandze

· 2 kapi djumbira

Mesavina #4

· 3 kapi grejfruta

· 2 kapi cempresa

Mesavina #5

· 3 kapi bergamota

· 1 kap divlje narandze (neroli)

· 1 kap jasmina

Uputstvo: Izaberite jednu od navedenih mesavina. Zatim, odaberite metod upotrebe ove mesavine i pratite uputstva navedena ispod:

Ulje za kupanje:
Pomnozite broj kapi odabrane mesavine sa 3, da biste dobili ukupno 15 kapi, a ovu mesavinu iskoristite po uputstvu iz teksta ‘Ulja za kupanje’.

So za kupanje:
Sa odabranom mesavinom od 5 kapi ulja, postupite po uputstvu iz teksta ‘Soli za kupanje’.

Ulje za masazu:
Pomnozite broj kapi odabrane mesavine sa 2, da biste dobili ukupno 10 kapi, a ovu mesavinu iskoristite po uputstvu iz teksta ‘Ulje za masazu’.

Osvezivac vazduha:
Pomnozite broj kapi odabrane mesavine sa 6, da biste dobili ukupno 30 kapi, a ovu mesavinu iskoristite po uputstvu iz teksta ‘Osvezavanje vazduha’.
____________________
Nikad se ne moze reci toliko mudrosti,koliko se moze precutati gluposti !!!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Moderator
Danka211 - Zenski forum
Broj postova: 4584
Reg. datum: 01.10.2008
Datum unosa: Cetvrtak 11.06.2009, 17:30, Naslov:
A stize i dodatak,da se ne mucite i trazite Vrlo srecna

Postoje brojni nacini koriscenja esencijalnih ulja zbog njihovih mirisnih ili lekovitih svojstava. Izaberite metod koji Vam najvise odgovara.

INHALACIJA
Inhalacija je dobar vid koriscenja esencijalnog ulja, pogodan za sve osim za astmaticare. Korisne su kod oboljenja disajnih puteva, prehlada, kaslja, bolesti sinusa. Inhalacija uspesno moze otkloniti glavobolju.
Jednostavan nacin koriscenja esencijalnog ulja je da odvrnete poklopac bocice i duboko udisete. Ovo je vrlo efektan nacin, i mozete ga upraznjavati bilo gde i bilo kada. Aroma isparivac ima mali rezervoar napunjen vodom i zagrevan svecom. Dodajte 6-10 kapi esencijalnog ulja vodi u cinijici aroma isparivaca. Aromaticna isparenja esencijalnih ulja se sire po prostoriji kako se voda zagreva. Ovo je najpopularniji nacin koriscenja esencijalnih ulja.
Prirodni osvezivac prostorije u kojoj radite, dnevne sobe ili automobila mozete sami kreirati da biste sebi popravili raspolozenje. U 4 dl vode dodajte 50 kapi esencijalnog ulja i sipajte u flasicu sa rasprsivacem. Dobro promuckajte i poprskajte vazduh.
Takodje mozete dodati 20 kapi esencijalnog ulja u potpuri kome je ispario miris, ili napraviti svoj potpuri tako sto cete esencijalno ulje nakapati na suseno lisce, latice cveca, sisarke itd. Dobro izmesajte u plasticnoj kesi, zavezite kesu da ne izlazi vazduh i cuvajte nekoliko dana da bi suve biljke upile esencijalno ulje.
Direktna inhalacija aromaticnih isparenja moze biti korisna za brzi efekat esencijalnog ulja i pri teskocama u disanju. U ciniju vruce vode dodajte 8 kapi esencijalnog ulja i inhalirajte se nad parom duboko disuci oko 10 minuta. Prilikom inhalacije drzite ci zatvorene.

KUPKA
Aromaticna kupka pomaze kod bolova u misicima, kod problema sa kozom i cirkulacijom, kod istegnutih tetiva, moze otkloniti nesanicu i umor. Kupka deluje umirujuce ili stimulativno, u zavisnosti od esencijalnih ulja koje upotrebljavate. Kod pripremanja pomesajte preporucenu kolicinu esencijalnog ulja sa malo meda ili slatke pavlake, pa mesavinu sipajte u pripremljenu vodu za kupanje. Ulja se ne mesaju sa vodom, pa im je potrebno dodati neki emulgator, a med I slatka pavlaka odlicno obavljaju tu funkciju.
Kupka za celo telo: Kada napunite kadu, dodajte 10-15 kapi esencijalnog ulja sa medom i promesate vodu da bi se ulje ravnomerno rasporedilo. Najbolje bi bilo da ne upotrebite sapun vec samo esencijalna ulja. Kupke su veoma efektne, jer se pored toga sto vam koza apsorbuje esencijalno ulje, u isto vreme i inhalirate.
Kupka za stopala ili ruke: U posudu u kojoj cete namociti stopala ili ruke sipajte toplu vodu i dodajte 4-5 kapi esencijalnog ulja sa slatkom pavlakom. Promesajte da bi ravnomerno rasporedilli ulja. Uronite stopala ili ruke i opustite se.
Jacuzzi: Vodi u jacuzziju pre kupanja dodajte 3 kapi esencijalnog ulja po osobi, ili 6 kapi ukoliko se kupa samo jedna osoba.

MASAZA
Masaza je najdelotvorniji metod aromaterapije jer najbrze donosi rezultate. Tokom masiranja, ulje najpotpunije prodire u kozu i telo putem krvotoka i limfnog sistema. Kada mikro-cestice esencijalnog ulja dodju u kontakt sa nervnim zavrsecima u kozi, dolazi do trenutne reakcije nervnog sistema. Kao rezultat, dolazi do opustanja.
Kreirajte svoje sopstveno ulje za masazu tako sto cete u 10 ml jojobinog ili bademovog ulja (ili nekog drugog noseceg ulja) dodati najvise 5 kapi esencijalnog ulja. Za masiranje dece kolicina esencijalnog ulja treba da bude duplo manja. Masazno ulje se moze koristiti za masazu celog tela, ili za parcijalnu masazu.

OBLOGE
Obloge, ili aromakomprese mogu ublaziti probleme sa kozom, bolove u misicima i zglobovima.
U ciniju tople ili hladne vode dodajte 6 kapi esencijanog ulja i promesajte. Umocite gazu, iscedite i stavite na zeljeno mesto. Preko ove obloge umotajte suvi peskir, i drzite sat-dva.
Vruce obloge su korisne kod upaljene besike, muskularnih bolova ili grceva, kao i menstrualnih bolova, dok se hladne obloge koriste kod oticanja, opekotina, svezih uganuca ili glavobolje.

ISPIRANJE USTA I GRLA
Ovaj metod upotrebljavamo kada zelimo da ublazimo upalu sluzokoze usta i grla.
U casu vode dodaju se dve kapi esencijalnog ulja, a zatim se grgoce. Pre svakog uzimanja vode u usta, rastvor dobro promesajte. Obavezno ispljunite.

KREIRAJTE SAMI SVOJ PARFEM
1 dl vode koji ste sipali u bocicu sa rasprsivacem dodajte 25 kapi esencijalnog ulja. Istu kolicinu ulja mozete dodati i u 1 dl bademovog ulja, dobro promuckajte i nanesite ga na telo. Uzivajte u originalnom mirisu i harmonicnim efektima u isto vreme.

KOZMETICKA SREDSTVA
Oplemenite svoje kozmeticke preparate tako sto cete u kremu, sampon ili losion posle brijanja dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja. Takodje, posle pranja kose, isperite je vodom u koju ste dodali nekoliko kapi esencijalnog ulja.

____________________
Nikad se ne moze reci toliko mudrosti,koliko se moze precutati gluposti !!!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 3217
Reg. datum: 07.05.2009
Datum unosa: Cetvrtak 18.06.2009, 15:00, Naslov:
Vrlo poučno,
aromaterapiju koristim za obloge i masažu sa odličnim rezultatima, mada zbog jačine mirisa poslije izvjesnog vremene moram se istuširati.

volid i aromatične svijeće,njih palim povremo ali češći prostorije osvježim isparenjima od tamjana, onda pored osvježenja nema ni komaraca!

____________________
pulsate et operietur vobis

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Novi Sad
Broj postova: 2337
Reg. datum: 11.12.2008
Datum unosa: Cetvrtak 18.06.2009, 21:18, Naslov:
Drevne civilizacije davno su otkrile blagodeti opojnih mirisa. Eterična ulja služila su kao lek, kao osnova za pripremu parfema, ali i kao afrodizijaci.
Eterična ulja imaju dvojako dejstvo na ljudski organizam – deluju i na fizičkom i na psihičkom planu. Čulo mirisa je urođeno i veoma snažno. Miris može da utiče na promene raspoloženja, doprinese našem smirivanju ili opuštanju, deluje kao stimulans doprinoseći povećanju fizičke ili mentalne sposobnosti, a može da izazove i osećaj privlačnosti ili odbojnosti. Deluje na nivou podsvesti, pa često ni ne znamo kako na nas utiče. Istraživanja su, na primer, pokazala da bez obzira na svoju lepotu, inteligenciju ili šarm, ljudi ne mogu da osvoje srce osobe suprotnog pola „ako joj nos ne kaže da je to dobar spoj”.
Eterična ulja mogu se inhalirati, koristiti kao komprese (npr. radi smanjenja bola) ili kao kupke, a mogu se upotrebljavati i prilikom masaže.

____________________
Life is a moment in space when the dream is gone...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 3217
Reg. datum: 07.05.2009
Datum unosa: Cetvrtak 18.06.2009, 21:33, Naslov:
Blagodeti eteričnih ulja su vijekovima poznate i koriste se na Bliskom istoku i Aziji. Paljenje mirisnih štapića, za masažu...u kombinaciji sa akupresurom...Kod nas se skoro nikako ne koriste osim tamjana.

____________________
pulsate et operietur vobis

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Moderator
Danka211 - Zenski forum
Broj postova: 4584
Reg. datum: 01.10.2008
Datum unosa: Cetvrtak 18.06.2009, 22:42, Naslov:
Pitate se kako to da neki ljudi svaki dan dočekuju sa smiješkom? Želite znati koji je izvor njihove vitalnosti, zdravlja i životne radosti? Otkuda crpe snagu kojom se nose sa svakodnevnim poteškoćama?

Odgovor na vaša pitanja nije misterija, nije neka strogo čuvana tajna. Odgovor se nalazi vama nadohvat ruke. Daje vam ga priroda, i to u obliku aromaterapije!


A evo nesto o svetoj travi "Kadulji"


Kadulja je pravo žensko ulje zbog svog estrogen like djelovanja indicirana je kod bolesti i stanja vezanih uz reproduktivni sustav žena kao što su :
amenoreja,dismenoreja, menopauzalne tegobe, PMS, kao dodatna terapija kod HPV i herpesvirusnih infekcija, tretiranja neplodnosti i uravnoteženja menstrualnog ciklusa .
Indicirana je i kod tegoba:
- znojenja, bilo da je pretjerano ili nedostatno,
- kožnih ekcema,
- reumatizma,
- artritisa,
- upale grla ( koriste se oblozi od mješavine eteričnog ulja kadulje i ulja kantariona ),
- kašlja ( umasira se na prsa mješavina eteričnog ulja kadulje i ulja kantariona ),
- slabe cirkulacije,
- proširenih vena ( koristi se zajedno sa eteričnim uljem čempresa ),
- povišenog kolesterola,
- pretjerane laktacije mlijeka ( dojilje ju ne smiju koristiti),
- paradentoze i krvarenja desni ( svakodnevna upotreba jedne kapi eteričnog ulja kadulje na četkici za zube sigurna je prevencija )

Hidrolat kadulje i primjena u aromaterapiji

Hidrolati su kondezirana voda ( nusproizvod ) koji nastaju tijekom parne ili vodene destilacije biljnog materijala da bi se dobilo eterično ulje određenog dijela biljke ( cvijet, plod, kora, lišće, korijen, iglice, drvo, sjemenke). Hidrolati sadržavaju cijelu biljku u svakoj kapljici, imamo komponente koje se otapaju u vodi i molekule eteričnog ulja. Hidrolati su čudesne tekućine s okusom i mirisom, sa kemijskim sastavnicama i terapeutskim svojstvima. Nisu isto što i biljni čajevi i tinkture, otopine ili uvarci, hidrolati su destilati i po tome su jedinstveni produkt.
Hidrolat kadulje:
- jača venozni sustav,
- izuzetan je stimulator cirkulacije,
- blagi je diuretik,
- poboljšava probavu jednako kao što suzbija apetit i ublažava glad, tako da pomaže pri mršavljenju,
- balansira autonomni živčani sustav i djeluje tako da reducira znojenje,
- regulira menstrualni ciklus,
- smanjuje PMS simptome,
- izvrstan je stimulator limfe.

Nakon pojave prvih znakova oteklih žlijezda na vratu koje se često javljaju prije samog početka prehlade ili gripe, nekoliko puta dnevno lagano umasiramo hidrolat kadulje.
Snažan je antioksidant, i izvrsna je u tretmanima protiv bora i starenja, možemo ju putem spray pumpice našpricati na kožu prije i tokom izlaska na sunce i vjetar.

Upotrebu hidrolata kadulje treba izbjegavati u slučajevima hipertenzije i u prvom tromjesečju trudnoće.

Kadulja, možemo reći "čudesna" biljka, prema kojoj obzirom na njeno djelovanje trebamo prići sa poštovanjem. Eterično ulje kadulje, čista esencija i "duša" biljke, daje nam spoj zemlje, sunca i svemira. Obzirom na njezina upečatljivo djelovanje (hormonalno, balansirajuće), možemo reći da nosi Simbol ženskog principa.
Zažmirimo i pomirišimo, udahnimo miris eteričnog ulja kadulje, pustimo tijelu da mirisom prepozna poruku koju nam ulje daje. Osjetimo autoritet koji govori da zna što može i što želi učiniti, na potpuno prirodan način.Govori nam o dubini i stavu, o ženi, mudroj ženi, stabilnoj u ljubavi, o ženi koja pomaže. Osjetimo njen miris koji je opor, opojan i pomalo težak, koji prodire pomalo nježno a pomalo grubo potičući nas na vlastite promjene vidajući rane koje zacjeljuju. Njena moć vibracije zna kako, kuda i na koji način, ona potiče efikasno i pravedno i daje nam snagu da sami koračamo putem spoznaje.
____________________
Nikad se ne moze reci toliko mudrosti,koliko se moze precutati gluposti !!!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Moderator
Danka211 - Zenski forum
Broj postova: 4584
Reg. datum: 01.10.2008
Datum unosa: Sreda 01.07.2009, 08:48, Naslov:


AROMATERAPIJA ZA POČETNIKE

Za sve one koji žele koristiti eterična ulja a ne znaju odakle bi krenuli – evo rješenja. Slijedi osnovni paket eteričnih ulja koja pokrivaju široki spektar djelovanja i zlatna pravila kod odabira eteričnih ulja:

1. eterična ulja kupujte samo u specijaliziranim trgovinama – biljne ljekarne, ducani s aromaterapeutskim priborom, trgovine zdrave hrane

2. na deklaraciji mora pisati naziv eteričnog ulja, latinski naziv eteričnog ulja, zemlja porijekla i oznaka 100% čisto eterično ulje

3. pravilo manje je više: držite se propisanih koncentracija eteričnih ulja, ako niste sigurni – uvijek je bolje staviti kap manje nego obrnuto da ne bi došlo do neželjenih reakcija!

4. eterična ulja nikad ne koristimo nerazrjeđena:
- kod primjene u aromalampici desetak kapi eteričnih ulja pomiješamo s 1-2dcl vode;
- za masažu ih razrjeđujemo u biljnom ulju na 10 ml baznog ulja stavit ćemo 5 kapi eteričnog
- u kupkama: na 100 g morske soli, običnog vrhnja ili meda 8 kapi eteričnih ulja ili na 100 g sojinog vrhnja mozemo staviti 30 kapi etericnih ulja

Mirisni ormarić za početnike:

LAVANDA (Lavandula vera) – eterično ulje s najširom primjenom, jedno od rijetkih ulja koje može direktno na kožu. Izrazito balansirajućeg, antistresnog djelovanja. Korisna za tretiranje prištića, opeklina, ekcema. Zacjeljuje sitne rane i posjekotine. Olakšava glavobolje, sve vrste bolova, probleme vezane uz nesanicu. Snižava povišeni krvni tlak. Odličan izbor za djecu! Dobro se miješa s većinom ulja.
1 kap na jastuk za miran san!

____________________
Nikad se ne moze reci toliko mudrosti,koliko se moze precutati gluposti !!!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Novi Sad
Broj postova: 2337
Reg. datum: 11.12.2008
Datum unosa: Sreda 01.07.2009, 12:53, Naslov:
____________________
Life is a moment in space when the dream is gone...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Novi Sad
Broj postova: 2337
Reg. datum: 11.12.2008
Datum unosa: Sreda 01.07.2009, 12:55, Naslov:
A moze i ovako nesto...

I ovo je neka vrsta aromaterapije kada se nadjes u polju lavande...
____________________
Life is a moment in space when the dream is gone...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Moderator
Danka211 - Zenski forum
Broj postova: 4584
Reg. datum: 01.10.2008
Datum unosa: Utorak 07.07.2009, 09:32, Naslov:
Cistitis






liječenje cistitisa

Cistitis je upala mokraćnog mjehura. Uzročnici su različite bakterije, paraziti. Simptomi su: učestali nagoni za mokrenje, bol, oteklina, crvenilo.

Metode korištenja liječenja su:

* Kupke
* Komprese
* Masaža

Kupke bismo izdvojili kao najbolji tretman za liječenje ovog problema, pogotovo sjedeće, ali mogu biti i za cijelo tijelo. Sjedeće kupke treba provoditi svaki dan do nestanka simptoma dok se za cijelo tijelo preporuča dva puta tjedno. Po nestanku simptoma, nastaviti s kupkama dva puta tjedno, barem još mjesec dana.

S obzirom da ulja nisu topiva u vodi, potrebno ih je emulgirati pa bismo preporučili jabučni ocat kao emulgator. Jabučni ocat daje kiselost sluznici. Za sjedeću kupku upotrijebili bih eterična ulja čajevca, borovice, lavande i timijana.

Također je potrebno provoditi svakodnevnu higijenu ali bez upotrebe sapuna ili šampona.

Komprese ćemo upotrijebiti kod jakih bolova na način da ih umočimo u toplu vodu u kojoj su eterična ulja metvice, lavande i borovice i stavimo ih na donji dio trbuha ili spolovilo. Ukoliko imate osjećaj jakog pečenja i da bi što jače djelovalo antiseptički, eterična ulja lavande ili čajevca (mogu i oba zajedno) možete nakapati na dnevni uložak. Muškarci mogu ulja nakapati na gaćice.

Masaža će biti parcijalna i masirati ćemo donji dio trbuha da se otkloni osjećaj napetosti, bola i pečenja. Masaža se može provoditi svakodnevno i u kombinaciji sa sjedećim kupkama. Primjer, ujutro napraviti sjedeću kupku a navečer se izmasirati. Kao ulje nosioc preporučamo: kantarionovo, maslinovo, nevenovo, suncokretovo ili bilo koje drugo.
____________________
Nikad se ne moze reci toliko mudrosti,koliko se moze precutati gluposti !!!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Novi Sad
Broj postova: 2030
Reg. datum: 27.12.2008
Datum unosa: Utorak 07.07.2009, 19:38, Naslov:
Ulje od lavande samo koristim kad usisavam, stavim kap-dve u vodu usisivaca da osvezi prostoriju. Osmeh
____________________
" Dani bez tebe su mi kao crno bele fotografije sa izlozbe cveca "

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 1426
Reg. datum: 09.07.2008
Datum unosa: Nedelja 02.08.2009, 15:23, Naslov:
Aromaterapija opusta sva nasa cula i zbog toga bi trebalo da bar jednom nedeljno odvojimo trenutak za opustanje...

  • 1

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 199
Koliko clanova ima idealna porodica?