Datum unosa: Cetvrtak 04.02.2010, 09:50, Naslov:
Nasilje u braku i uopshte u porodici je jako strashno.Najgore od svega je shto zene nece da priznaju da imaju muza nasilnika i ako neko pokusha da im otvori ochi one ga brane da ih je udario jer su one uradile ovo ili ono..Chesto se deshava i da lazu da su im modrice nastale jer su pale niz stepenice i slichno..To ne mogu da razumem!Neko te zlostavlja fizichi i psihichki,a ti ga branish!Pa ako ga branish,onda neka te mlati!
A kada su deca u pitanju,ako majka nije sposobana da prijavi muza nasilnika,onda to treba da urade komshije,rodjaci ili prijatelji,a ne da beze od toga i da se pretvaraju da nishta ne vide i ne chuju! Svakako sluchaj treba prijaviti nadleznim sluzbama i ne chekati krajnji ishod koji moze biti fatalan!
PREPOZNAJTE BUDUCEG NASILNIKA
1. ZURE ODMAH U JAKU VEZU: navale silno, tvrde: "Nikad me niko nije ovako voleo kao ti". Zloupotrebljavalo skoro odmah vrsi pritisak na partnera da se posveti iskljucivo njemu/njoj.
2. LJUBOMORA: Izuzetno posesivni, stalno zovu i/ili nas neocekivano posecuju; ne daju nam na posao jer bismo mogli "nekoga upoznati"; proveravaju kilometrazu na autu i sl.
3. KONTROLISU: stalno nas i strasno ispituju (narocito ako kasnimo) s kim smo pricali i gdje smo bili; kontrolisu sav nas novac, ocekuju i zele da trazimo dozvolu da negdje odemo i nesto radimo
4. NEREALNA OCEKIVANJA: Ocekuju da budemo savrseni partneri i uslisimo im svaku zelju
5. IZOLACIJA: Pokusavaju da nas izoluju od porodice i prijatelja; optuzuju ljude koji nas podrzavaju da "nam stvaraju probleme". Zloupotrebljavalo nam moze oduzeti telefon ili auto, ili nam ne dati da idemo na posao.
6. KRIVI DRUGE ZA PROBLEME ILI GRESKE: uvek je neko drugi kriv kad nesto nije kako treba
7. DRUGE CINI ODGOVORNIM ZA SVOJA OSECANJA: Zloupotrebljavalo kaze: "Ti si kriv(a) sto se ljutim" umesto "Ljut(a) sam". Ili kaze: "Boli me sto ne radis ono sto ti kazem da zelim"
8. HIPERSENZITIVNI- lako ih je uvrediti, govore da su im osecaji povredjeni kad su zaista ljuti. Kukaju kako zivot nije fer, kukaju stalno o stvarima koje su samo dio zivota.
9. OKRUTNI PREMA DECI ILI ZIVOTINJAMA: Zverski kaznjavaju ili ubijaju zivotinje. Takodje se desi da od dece ocekuju stvari koje su daleko van djecijeg domasaja (izmlate 2-godisnjaka jer se upiski u pelene), ili izaziva djecu sve dok ne proplacu. 65% zloupotrebljavala koji mlate svoje partnere, zloupotrebljavati ce i decu.
10. U SALI PA....: UPOTREBA SILE TOKOM SNOSAJA: uzivaju da nas ponize ili drze protiv nase volje tokom seksa, svidja im se i uzbudjuje ih pomisao na silovanje.
11. GRUBE RECI: Stalno nas kritikuju ili grubo govore okrutne rijeci za koje znaju da ce nas povrediti; ponizavaju nas, psuju, zovu svakakvim pogrdnim imenima
12. KRUTE ULOGE: Zena treba da sluzi, pokorava se, i sedi, tj. radi po kuci. I obratno.
13. IZNENADNE PROMENE RASPOLOZENJA: U sekundi okrene od secera na monstruma
14. PREDJASNJA ISKUSTVA S MLACENJEM I SL.: Priznaju da su mlatili svoje predjasnje partnere, ali kazu "on/a me na to naterao/la, sam/a je to trazio/la"
15. PRETNJE: Kaze: "Slomicu te", ili "Ubicu te", a onda to poravna sa "Ma to se tako kaze", "Nisam tako mislio/la"