Datum unosa: Ponedeljak 22.03.2010, 18:59, Naslov:
Nije to moje misljenje, to je misljenje stomatologa, osnovni razlog je zapostavljanje higijene zuba, posebno kad se beba rodi pa mama nema ni vremena za sebe i ne znam iz kojih jos razloga a i slabi kvalitet zuba.Trudnice zbog povećanog djelovanja hormona imaju veću sklonost upalama u usnoj šupljini, zubno meso je natečeno i vrlo osjetljivo. Ako pritom postoji nedovoljna njega usne šupljine, stvarat će se naslage koje su odlična podloga za bakterije. Pojačana kiselost sline u trudnoći, uzrokovana ponekad i čestim povraćanjem i promjenom prehrane, samo je jedan od mnogih čimbenika koji pogoduju karijesu.
Jedna od opasnosti za zube u trudnoći je i parodontoza. Simptomi su vrlo crvene, otečene desni koje se povlače od zuba, konstantan zadah i stalno klimanje ili ispadanje zuba. Znam mnoge zene kojima su zubi poslije poroda za neprepoznati, imaju bebe po godinu i vise a zubi haos, pa se vade na kalcijum.
Nisam ja misila na nasu dragu trudnicu, niti na bilo koga, ja govorim opcenito o tome. Fazon je u tome sto je gingiva osjetljivija, kvalitet zuba losiji i zubi pogodnije tlo za karijes i zato bas posebno treba voditi racuna ne samo o redovnom nego i o pravilnom cetkanju zuba.