Ovo mu dode kao test pitanje, ali zagrizacu provokaciju
Nemam negativan stav u vezi bordo boje, ali evo gde se treba obratiti paznja:
Prvo kad udjes s vrata u sobu, bordo zid NESME da ti udari u lice, ako me razumes. Znaci takav taman zid mozes okreciti samo ako je nasuprot prozorima, ali i obicno da je tamna boja iza tvojih ledja ili bar sa strane. Tako tamnom bojom se mogu okreciti delovi zida ili zid koji nije ravan vec je u obliku nise sa stubovima, izbocinama, poprecnim gredama. Ravan zid u potpunosti nemojte bojiti tako tamnom bojom, osim ako ne govorimo o veeeliiikooom stanu.
Ako zelis da akcenat u sobi stavis na te dve pomenute fotelje, bolje je postaviti fotelje uz zid bele boje. Za jos bolji akcenat izmedju te dve fotelje postaviti klub stocic i na njemu neku vaznu ili stolnu lampu neobicnog oblika sa detaljem u bordo boji ili nekoj boji koja ce se pojavljivati ali veoma diskretno i na tepihu ili jastucicima. Ili ako neces te dve fotelje previse da razdvajas-prostorno, iza njih postavi, samostojecu lampu,(modernog oblika) sa nekoliko svetiljki, koje ces usmeriti na razlicne strane.
Kad si vec odabrala crni kozni namestaj i bordo zid, meni se kao inspiracija za materijal za izradu ostalog namestaja namecu: mahagoni za malo otmeniji izgled (ne trpi proste jednostavne forme namestaja), venge za jednostavne linije i pomalo minimalisticki namestaj, belo- mada me nesto ne odusevljava ili sad u zadnje vreme jedan materijal koji imitira brezovo drvo(izgleda kao svetlo siva ili prljavo bela boja)-ali i to mi je rizicno. Stakleni stocic ce se svakako uklopiti sa ili bez metalnih delova.
Ako je vec bordo zid velike ravne povrsine, mozes ka umiriti, odnosno oziveti tako sto ces preko nekih delova zida kreciti parcice u razlicitim nijansama bordo boje(efekat preklapanja).
Zavese u bordo boji ne preporucujem, osim mozda ako zelis malo teatralnosti u prostoru onda preko zavese u gornjem delu i samo sa jedne strane postavis draper-naravno u bordo boji.
Tepih, glasam u mirnoj boji- krem, sivkasti, u boji peska ili kartona ako ides na moderniju varijantu. Naravno bez puno sara, eventualno neki krupni detalj sa jedne strane. Tepih moze biti optimalno mali, samo tamo gde se najcesce stoji nogama. Lepo mogu izgledati i parcici tepisona/tepiha u obliku kruga, razbacanim po podu.
A cvece obavezno poztavi u nekom delu sobe u zardinjerama crne i bele boje. Ali tako da bude pred ocima kako god sedeli.