Datum unosa: Petak 19.12.2008, 23:27, Naslov:
Evo da vas pozdravim sve. Ja sam novi član. Ovo je tema koja mi je nedostajala na raznim drugim forumima. Valjda živim u takvom okruženju, pa imam mnogo nevaspitanih situacija, a nemam ni gde da dam sebi oduška, jer je većina prihvatila takav način života, pa kad se nekom požalim dobijem etiketu cepidlake. E ovde moram, baš kad sam vas našla.
Ono što mi najviše smeta je neuvidjavnost.
Npr užasno me nervira kad mi neko dodje nepozvan ili nenajavljen. To nije praktično, jer mi često poremete planove, a redovno me izbaci iz šina tako da nisam u stanju da funkcionišem. Nekad sam to lakše podnosila, ali danas kada svako ima mobilni telefon red bi bio da se bar najavi. Dugo sam to trpela i besnela u sebi, pa na muža, pa na decu, a onda sam se potrudila da svima stavim na znanje da to ne volim. Rezultat je da imam jako malo poseta, a nisam to htela.
Drugo, nervira me kad me pitaju kolika mi je plata.
Treće, smeta mi kad me ljudi koji na to nemaju pravo zamaraju svojim brigama i poslovima, npr. imam slobodan dan a kolega me zove i traži da odradim njegov deo posla, i to tonom kao da se to podrazumeva, jer eto on je u frci, a ja sam slobodna pa mogu. E, pa to što mogu, ne znači i da hoću da trošim svoj slobodan dan na njegov nedovršen posao.
Zatim, nervira me nesimetričnost u ophodjenju. Npr, ti si meni TI, a ja sam tebi VI. To mi je ekstremno odvratno.
Ima još. Ružno mi je kada mi neko saopštava svoje mišljenje o nečemu vezanom za mene, iako ga se to ne tiče. Mislim, poštujem ja to da čovek ima svoje mišljenje o svemu i svačemu, ali zašto li misli da mene to interesuje.
Ima još, ali bebe mi se budi, pa ću drugi put.
Samo ovo. Slažem se sa vama da su vaspitanje i obrazovanje dva različita pojma, ali su u korelaciji. Pri tom mislim na obrazovanje, a ne na školovanje, jer postoji i neformalno obrazovanje, pa čovek nema zvučnu diplomu, ali je obrazovan. Vaspitanje se pre svega stiče u roditeljskom domu, ali se ono neminovno mora dogradjivati u interakciji sa spoljnim svetom. Naravno, ako ste poneli dobro kućno vaspitanje, sve je mnogo lakše i lepše, a ako niste bili te sreće onda vani imate duži i teži put, ali se možete samovaspitavati. Dokaz za to su dve sestre, ili dva brata koji su po vaspitanju drastično različiti, a ja kroz posao upoznajem mnogo takvih primera.
Želim vam laku noć, lepe snove i radosno budjenje.