Eeee, zene, volEm sto sam dosla na temu gde se od svekrva ne prave babaroge. Drago mi je da mnoge od vas imaju dobar odnos sa babar... ovaj, svekrvama
Moja je pokojna 4 meseca, pa posto kazu "o mrtvima sve najbolje", ne bih smela da pricam o detaljima...
Samo cu reci da slaganje sa svekrvama ne zavisi od toga da li su one s nama u kuci, ili su udaljene 15 km (u mom slucaju), ili nas okean deli od njih. Zavisi od toga kakav odnos imaju sa sinom, kakav odnos na samom pocetku imaju sa snajom, a isto tako i za nas snaje vazi...
Uglavnom, moja je zivela 15 km od nas, ali je svaki dan znala sta smo jeli... joj, kad nazove, pa pita sina "Jesi gladan sine, jesi jeo nesto?" , a meni dodje da je zadavim golim rukama. Svake godine mi je ponavljala kako se kuva paradajz, kako se stavlja tursija, kao da sam najveci kreten... isto vazi i za okopavanje bastice, za peglanje vesa, za stavljanje prljavog vesa u masinu, za... ma, spisak je toliko dugacak, da bi vam se smucilo. Moja sveki je zivela sa jednim covekom, koji je nevaspitan od vrha noznog prsta, do vrha nosa, pa se cesto i on mesao. U kakve sam situacije dolazila zbog njih dvoje, bolje da ne pricam. Malo ko normalan da izadje iz toga... Poenta je da smo mi, mm i ja, ustvari, bili degeni koji, izgleda ne znaju nista o zivotu, a mm cutao, jer ona mu je majka, i mogli su snaji da se s... po glavi, to je bilo mamino g....
Ja sam okarakterisana kao "lukava bosanka" (pritom moram reci da nemam bosanske krvi, toliko o tome koliko je svekrvu zanimalo moje poreklo
)
Uglavnom, kada sam se porodila, navaljivala je da dodje da me pazi, jer ne daj boze, da moja mama dodje, sta ce mi ona... Isto vece u 9 i 15 me ostavi samu sa bebom, dok ja nisam mogla da se podignem zbog puno gubitka krvi na porodjaju i komplikacija na istom, da bi stigla na poslednji autobus za svoje mesto, jer ju je muz zvao da dodje hitno da izjavi nekom tamo saucesce... toliko... sin jedinac, prvo unuce... hvala lepo.
Tad sam prvi put poludela i rekla sta mislim... valjda poludeli hormoni s porodjaja ucinili svoje... i na kraju, kao slag na tortu sam rekla, od reci do reci "Trazicete vi od mene casu vode kad padnete u krevet, jos cete vi cekati na moju pomoc!"
I sta je bilo? Pet slogova jedan za drugim, operacija srca s trostrukim bajpasom, jedan vestacki zalistak, jedan skrpili, dve godine nije dolazila sebi kako treba, jos dva sloga posle toga. Eeee, brzo smo dosli do toga da joj pomoc treba... Da sam g... od coveka, pljunula bih je medju oci... ali, ipak je kod mene radio razum i ljudskost, koju nisam izgubila prema njoj. Dosluzih ja svoju svekrvu... bilo je to dugih 6 meseci nosenja na wc, kupanja, hranjenja, nespavanja, zvanja hitne, guranja nitroglicerina pod jezik, jednog ozivljavanja... Padoh na tezini 15 kg za to vreme, uz to imam i malo dete kojem trebam... Ali, znate sta? Vredelo je. Vredelo je toga da sam ja iz svega izasla cista, i imam cistu savest. Mm je zahvalan do neba meni sto sam mu ispostovala majku do zadnjeg udaha.
Kad budem dolazila Bogu na istinu, nek' malo pogleda na tu stranu. Ne znam ni sama kako cu zavrsiti jednog dana, i ne bih volela da mi neko okrene ledja kada sam bolesna.
Mada, nesto malo bezobrazno da vam kazem... istrpeh junacki ovo sve, jer sam znala da nece dugo trajati... izvinite, ali je tako...