Zašto su tende uvek u modi?

July
6
2022
Coco Chanel je odavno rekla kako je moda prolazna, ali je stil večan. Ta njena izjava se nebrojeno mnogo puta pokazala kao istinita. Ako pogledate stare fotografije, stare časopise i razglednice odmah se može primetiti da svaki prozor na zgradi ima tende. One su bile glavna zaštita od sunca, a u drugoj polovini 19. veka pojavile su se i moderne tende, u raznim bojama i dezenima, pa su postale i ukras. Najpopularnije u 20. veku bile su one u narandžastoj i braon boji.





Da li se danas nešto promenilo? Nije, osim naravno dizajna, dezena i savremenijeg pristupa izradi. Iako je 21. vek i klima uređaji su odavno postali glavno sredstvo za rashlađivanje, potreba za tendama nije opala. I dalje su neprikosnovene kad je u pitanju zaštita od sunca i dobijanje kvalitetnog hlada. Naravno tendom se sprečava i ulazak toplote u vaš prostor. Budući da služe stalnoj zaštiti od kiše i sunca izrađuju se od visokokvalitetnog inpregniranog akrilnog platna.





Platna za tende


Platno propušta vazduh, a štiti od kiše i sunca, tako da daje najbolje moguće uslove za odmaranje i uživanje na Vašim terasama ili baštama. Tende naravno imaju i dekorativnu ulogu jer ulepšavaju dom, terasu, ulaz ili poslovni prostor. Akrilna platna su posebne tkanine visokog kvaliteta. Vlakna su otporna na izbeljivanje pod dejstvom vremenskih prilika odnosno Sunčevih zraka, a otporna su takođe na kišu i mraz. Nema ništa lepše u letnjim vrelim danima od sedenja u hladu, na terasi, verandi ili u bašti.


Najgrublja podela tendi bi mogla da bude na fiksne i pokretne. Fiksne tende su one tende koje imaju samo jedan položaj, odnosno koje ne mogu da se sklope. Fiksna konstrukcija obezbeđuje i veću čvrstinu, pa su otpornije na nalete vetra, a i cena im je niža. Ako su kvalitetno konstruisane i napravljene od kvalitetnih materijala, mogu da traju veoma dugo. Idealne su za pokrivanje terasa, bašti, verandi… Nedostatak je samo taj što su fiksirane, pa nije moguće kontrolisati količinu svetla.





Možda niste znali, ali tamnije tende bolje sprečavaju prodor topline.





Posljednjih nekoliko godina u modi su jednobojne tende, crne, antracitne, i tamnozelene, koje zbog UV zaštite spuštaju temperaturu i do sedam stepeni.





Što su tamnije, stvaraju veći hlad, manje puštaju svetlo. Pre 10ak godina su bile moderne svetlo plava i ružičasta, danas ih retko ljudi biraju. Pruge na tendama su u trendu uvek. Nekada su to bile crvene, zelene, modre pruge iste debljine.





Danas su to tende s linijama različitih debljina, mahom u zelenim i modrim tonovima. A uvek je dobar izbor kombinacija sive i prljavo bele boje.





Da li vi imate tendu, kakvi su vaši utisci i kakva dizajn tendi preferirate? Da li se slažete da tende nikada neće izaći iz mode? Nabavite kvalitetne tende poznatih evropskih proizvođača kod firme od poverenja Luna Cerade.











Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 80
Koliko clanova ima idealna porodica?