O ženstvenosti

July
26
2011
Svoje JA izgrađujem na osnovu ličnih iskustava, tuđih iskustava, razmene mišljenja sa ljudima kojima verujem, čitanja knjiga, gledanja filmova... Volim da prikupim što više različitih informacija, da ih ukrstim i na osnovu njih donesem svoj stav. Za sve što se kasnije desi, odgovornost je isključivo moja.



Danas razmišljam o ženstvenosti. Povod je što sam slučajno čula savete jedne voditeljke na TV da naš partner nikako ne bi trebalo da nas vidi nedoterane i nenašminkane. Dobro je što sam sedela.



Ovo što se nameće devojkama i ženama je krajnje nehumano i ponižavajuće. Meni je jasno da je to velika industrija, čiji je cilj ogromna zarada na tuđoj naivnosti, ali ne vidim i ne čujem nigde glas druge strane, koja ne misli tako.



Šta ženska osoba dobija ispunjavanjem nametnutih uslova ženstvenosti? Po meni, ništa vredno. A vredno je sve ono što se ne može kupiti.



Pokušaću da nabrojim zahtevane atribute:



- kilaža izračunata po specijalnoj formuli za izračunavanje idealne težine.



- koža mora biti glatka, mirišljava i hidrirana, što se postiže upotrebom fantastičnih preparata, marke... Ne sme da postoji ni jedna dlačica na mestima gde to nije predviđeno, a i tamo gde je predviđeno, mora biti frizirano.



- Stopalca kao bebina guza, što se postiže...



- Trepavice višestruko gušće i duže, što se postiže...



- Na licu ni jedna bora, što se postiže...



- Usne meke, napućene, namazane neizbrisivim ružem.



- Nokti uvek nalakirani.



- Kosa... Tu treba ceo članak o zahtevima za izgled i kvalitet.



- Sise - što veće i istaknutije.



- Koristiti uloške sa fantastičnom moći upijanja.



- Garderoba i obuća određene marke... Ili bar da izgleda skupo.



- Zanosno hodati na visokim štiklama.



- Rečnik bez psovki, uz upotrebu stranih reči i izraza (značenje ne mora da se zna).



- Znati naslove par dela klasične književnosti i trenutno aktuelnih bestselera (ne mora da se pročita).



I devojka, žena, sve to ispoštuje. Da li će zbog toga biti više cenjena i voljena? Možda hoće, a možda i neće. A toliko se namuči i uloži novca!



Ja ne ispunjavam navedene uslove. Volim da budem to što jesam, sa svim svojim manama i kvalitetima. Bez straha se budim pored svog čoveka, krmeljiva, čupava i nenašminkana. Psujem, pijem pivo, gledam fudbal, nosim patike i farmerke, imam kratku kosu, ne volim da kuvam... I? Srećna sam. Slobodna, neopterećena, svoja i, što je najvažnije, obožavana.



Ono što želim da kažem je da svako treba da bude onakav kakav jeste i da, kad se nekome takav dopadne, to su trajne vrednosti - trajne ljubavi i trajna prijateljstva. Ali, o tome neki drugi put, nije sada tema.

[URL="http://www.zenskisvet.com"]d[/URL]

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 134
Koliko clanova ima idealna porodica?